onsdag 24 juli 2013

Sticka på diagonalen


Det har varit stickväder istället för uteväder och jag har bestämt mig för att inte gnälla över det. Det som jag däremot tänker släppa ett litet gnäll över är att kroppen varit lite krasslig. Tredje veckan med svaga förkylningssymptom. Precis sådär lagom så man knappt tror det själv. För att inte tala om gubben och pojkarna. Det gör ju att man tar i lite mer än vad kroppen vill. Försöker vara duktig. Och kroppen går ut i strejk meddetsamma.

Kroppen har helt klart velat sitta i soffan och sticka lappar och bli serverad mat av övriga familjen.

Det har den fått.

Men!

Jag har massor av olika restgarner i olika tjocklekar och olika färger och olika material.

Olika helt enkelt.

För att komma runt krånglet med att lägga upp rätt antal maskor, vilket sällan lyckas på första försöket, stickar jag mina lappar på diagonalen. 

Detta leder till matematik.

Har du tendenser av att bli rädd av siffror kan du blunda nu.

Klassikern Pythagoras sats:


Nu kan du öppna ögonen igen.

Jag är alldeles för lat (och sjuuuuuk) för att orka söka och söka och söka måttbandet så att rutan blir 18x18 cm.

Vad göra?


Här presenteras två sätt.

  • Kartongbiten, mät och klipp ut. 
  • Stickan,  mät och klipp av.

En högst ordinär grillpinne klipps av till 25,5 cm längd. Ungefärliga diagonalmåttet i en 18x18-ruta. Ett märke sätts vid 18 cm. Pimpa stickan enligt eget önskemål och använd. Gör fler.

Kartongtriangeln får ni själva klura ut hur man gör. Jag vet att ni klarar det.


Så här många lappar dök det upp i min postlåda häromdagen. En lycklig Nina hade fått tömma sitt restgarnslager och bidrar på detta sätt med 27 lappar till gemenskapsprojektet. 

Till min stora glädje sprider det sig. Elin i Sverige har startad ett liknande projekt med likadana rutor. Hennes rutor får bli värmande filtar till äldre personer i Lettland. Är du med på Facebook kan du gå in och läsa mer här.


Den välsignade lådan som tog hand om alla sommarmössor har nu fått ny uppgift. 89 lappar i dagens läge. Lite mer än en vuxenfilt alltså.

Sticka några lappar du med. 

Kontakta sedan Elin (Sverige) eller mig (Finland) så får ni rätt adress. 

Tillsammans kan vi göra skillnad!

fredag 12 juli 2013

Skånekoftan


Ja! 

Nu är den klar. En riktigt rolig ny bekantskap - Skånekoftan. Allt i ett. Två trådar att fästa.

Jag valde att sticka med garnet 7 bröder från Novita och rundsticka 5mm. Koftan väger 125 g och är tjock och mjuk. Det är som om tekniken skulle göra koftan extra tjock.

Ylva, ingenjören, som utvecklat mönstret stickade åtta (!!!) koftor på raken innan hon blev nöjd. Jag har bokstavligen följt hennes mönster. (Det brukar vara svårt för en fritänkare) Inga buggar kan jag konstatera. Mycket bra nedskrift alltså.

De skavanker som finns i koftan beror helt och hållet på mig.
  • Bråttombråttom gjorde att den blev ojämn. Ta det lugnt!
  • När jag plockade upp maskor under ärmarna bildades ett retsamt hål. Plocka med omtanke!
  • Ärmarnas avmaskning ojämn. Maska av snyggare!

Men nu är jag nyfiken på nästa kofta.

  • Vad händer om jag stickar den i tunnare garn? 
  • Vad händer om jag stickar de lyfta maskorna vridna? 
  •  Kan jag få halskanten och knapphålen jämnare?

Det där med de lyfta maskorna stickade vridna kunde jag inte släppa förrän jag gjort en provlapp. Och på något sätt tilltalar det mitt öga att maskorna "hålls ihop", mer som en fläta än en stege. På bilden är de rosa lyfta maskorna vridna åt olika håll. Båda funkar.

Så tack Ylva! 

Den här koftan blir det fler av!



söndag 7 juli 2013

Pimpade yoghurtburkar


Efter lite ommöblering i min kalender blev det en Hantverkardag på Stundars detta veckoslut. Lite ensamt utan Annica som brukar vara med, men vi tar nya tag i augusti. Då vännen!


En hantverkardag består av arbetsdemonstrationer och idag var vi närmare 40 hantverkare. Då visas  främst gamla hantverk, men jag fick ta med mina plastburkar. Tanken var återvinning och gärna då av sådant som finns i många hem.

  • Yoghurtburkar
  • Restgarner
  • Lim

Någon som känner sig träffad?

Bygglim penslas på burken och så är det bara att snurra och snurra fast garnet. Första varvet krånglar lite, men sedan går det undan. Max 10 minuter för en kruka och då hinner man bra prata med nyfikna besökare. Både på svenska och finska.


Riktigt alla garner var inte restgarner, men vem kan motstå denna struktur. Lite grövre garner som mattgarn fungerar nästan bäst. Fast krukan med alla småsnuttar blir ju som en trasmatta. Och luddiga rosa skapelser kan ju göra sig som pennburk istället. Eller varför inte en tjusig kruka för virknålarna. 



Hur många yoghurtburkar har du?