onsdag 7 augusti 2013

Tova i maskin - en bollparad


Det händer sig att garnen tar mer plats än vad jag vill erbjuda. Det händer sig att den låda som bokats för alla ullgarnsrester av grov kaliber inte rymmer alla kandidater. Det händer sig att att någon städar och sorterar och nystar små nystan.

Det är då, i det monotona nystandet, som nytankarna dyker upp. Eller ska jag säga gammeltankarna, för nog har de varit på besök tidigare.

Vad händer om jag tovar dessa nystan i tvättmaskinen? Många, många på en gång. Sådär effektivt och konstnärligt slarvigt som jag trivs med.


Medan jag nystar boll efter boll drar sig tankarna till minnes att man kan tova i de förhatliga strumbyxorna. Äntligen ett vettigt användningsområde utöver skoputsning.


Med snörpning mellan varje kula kan det se ut såhär efter en rejäl omgång tillsamman med tonårsjeans i tvättmaskinen. 60 grader tovar bäst.


Ullen kan fastna lite i strumbyxan, men lossnar villigt med lite hjälp.


De nytvättade bollarna får sedan dansa i torktumlaren för att om möjligt tovas ännu mer och bli jämnare i ytan. Vissa garner ger helt släta bollar, medan andra nog tovas, men visar garnets dans över ytan.

Vad jag ska göra med alla bollar?

Jaaa....


Först skall dom färgsorteras och sedan skall dom få mogna. Burken längs till höger blir nog nåt skojigt framemot jul, tror jag.

Tralala.

lördag 3 augusti 2013

Ryska skarvar och restgarner


Det här med restgarner är bland det bästa jag vet. Men ibland är resterna så små att inte ens jag hittar vettig användning för snuttarna.


Såhär kan det se ut på botten av en yoghurtburk. Nystan i fikonstorlek. Synd på bra garn om de inte får vara med. Vad göra?

För ett tag sedan provade jag på att skarva garn med den ryska tekniken och det var inte alls tokigt. Riktigt smart om jag får uttrycka mig så.


När jag nystar och kommer till änden av ett pyttenystan så skarvar jag nästan osynligt och fortsätter nysta.


Då kan det bli en spännande kombination på ca 50 gram innan fikonbollarna är slut.


Några smårester självrandande sockgarn blir också snyggt.

Jag ser stora glada möjligheter med den här tekniken. Med en rysk skarv slipper man fästa tråkiga småtrådar när man stickar. Med många ryska skarvar kan man förvandla restgarnssnuttar till egna färgbomber som får förgylla till exempel lappstickningen. 

Det här mysjobbet tänker jag spara till långa vinterkvällar i behov av färgterapi.

Om jag kan hålla mig alltså...