onsdag 10 februari 2016

KrumelurkursKärt barn har många namn!

Som en löpeld har bilderna på krumelurmuffar spritt sig i sociala medier och på stickkafeer runtom i landet. 

En sökning gav fler namnförslag på svenska
 • minnesmuff
 • krumelurmuff
 • påtanpåsa
 • pillepåse
 • tröstmuff
 • avstressningsmuff
 • påtrör
Betydligt enklare är det för finskatalande då kreationen heter hypistelymuhvi och för de engelsktalande då den heter twiddle muff. Kort och gott!

Men vad är ett påtrör?

Jag citerar några rader från Åbomartornas sida:
"Muffarna går till minnessjuka äldre, vars händer vill arbeta eller är oroliga, men som inte längre kan använda stickor och virknålar. Dessutom värmer muffen händerna.
Muffen sys i tvättbart, skönt material. På insidan (och varför inte utsidan) syr man sorteringsarbete och minnesstimulans i form av knappar, bollar i olika material, knäppen, sidenband..."

Själv skrev jag om muffarna i maj i fjol och har sedan dess tillverkat några provexemplar. När jag berättade om dessa muffar på Stundars som sedan länge arbetar med minnesmaterial för äldre blev det fart i tofflorna.Stundars står alltså värdar för en inspirationskurs för krumelurmuffar nu i mars. En första startkväll då vi tillsammans får inspireras av de otaliga möjligheterna och senare en "dekorationskväll" där vi får mötas med det vi själva har lyckats hantverka fram och hoppeligen en ström av minnesstärkande dekorationer. Två kvällar fulla av värme, restgarner och omsorg alltså. Blir du det minsta nyfiken är du välkommen med!


Det som behövs är dina händer, stickor och virknålar (alla storlekar). Material och inspiration finns färdigpackat i många lådor i väntan på första träffen. Det går alldeles utmärkt att nöta på det egna lagret också. Ta med det du har!

Tiderna är 9.3 och 30.3, två onsdagskvällar kl 18-20.45.
Platsen är Stundars hantverkarhus.
Restgarnsåtervinnare och inspiratör: Maria Blomberg

Varmt välkommen med!
2 kommentarer:

 1. Vad händer med muffarna sen (om de blir bra)? Finns det mottagare? Jag tycker det skulle vara roligt att göra en men har ingen plats att spara nån för kommande behov. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har jag inget rakt svar. Ännu. Jag hoppas väl egentligen att någon med goda kontakter ska nappa tanken och föra den vidare. Någon som känner till krumelurbehoven eller är beredd att experimentera. Känner vi någon sådan? Tänk att få överlämna många på en gång...

   Radera