Aktuellt

Genom denna blogg finns det möjlighet att medverka i ett gemenskapsprojekt riktat till Röda Korsets mottagningsenheter i Österbotten, Finland.


Kontinuerlig insamling av nytillverkad ullvärme

I prioriteringsordning.

Till små nyfödda: Filtar, sockor, mössor, ullbyxor, koftor, vantar. Packas till babylådor som delas ut till nyblivna mammor. 

Till småbarn 1-6 år: Vantar, mössor, tröjor, koftor och halsdukar. Sockor finns i stora mängder i lagret. För att få bättre balans i utdelningarna behövs mer mössor och vantar. Sockmottagningen har paus.

Till mellanbarn 7-12 år: Vantar, mössor, halsdukar och tröjor/koftor. Sockor finns i stora mängder även i dessa storlekar. Sockmottagningen har paus. 

Till tonåringar 13-19 år: Vantar, mössor, halsdukar, sockor över 24 cm i foten. Fråga gärna en tonåring nära dej vad de gillar. Det finns en "global medvetenhet" om vad som är "inne" just nu och tonåren är en ålder då man vill passa in. 

Vuxna kvinnor: Vantar, mössor, sjalar, halsdukar, sockor (strl 37-42).

Vuxna män: Vantar, mössor, halsdukar, sockor (strl 40-46).


Till restgarnsfiltar:

Stora projekt kräver mycket garn och det är inte alltid det finns tillräckligt med restgarner för en egen filt. Det gör ingenting. Om vi gör det tillsammans räcker det till. Insamling av enskilda lappar och rutor hela året. 

18 x 18 cm: Stickade eller virkade lappar i valfria färger. Lämna in en eller fler lappar. De samlas på hög tills de är tillräckligt många och monteras ihop till filtar. 

7 x 7 cm: Virkade klassiska mormorsrutor, tre stolpvarv med virknål 4 mm. Måttet är ungefärligt för monteringstekniken är förlåtande, men tre stolpvarv är viktigt för att rutorna ska passa ihop. Lämna in en eller flera rutor. De samlas i lådor tills de är tillräckligt många för en filt. 


Restgarner:

Allt garn mottages med tacksamhet. Garnen sorteras efter sina egenskaper och får uppdrag som passar dem. Många garnmorskor tar emot projektväskor med garner och förvandlar dessa till något av ovanstående värmeartiklar. Garngenomströmningen är stor. Även stickgrupper på mottagningsenheterna har med glädje tagit emot garner och garnverktyg för ivern är stor att sysselsätta sig medan man träffas och lär sig språk. 

Garner som inte passar för detta kanske får uppdrag vid nästa garnbombning. Eller så får de bli en matta. Eller ett sittunderlag. Eller kanske kläder till en cykel... 


Sysselmuffar:

I samarbete med Stundars och Folkhälsan tillverkas nu i höst sysselmuffar för personer med minnessjukdomar och andra sysselbehövande. Vi tillverkar och Folkhälsans gruppboende tar emot och ger respons. 

Mer om sysselmuffar på engelska: Twiddle muffs

Mer om sysselmuffar på finska: HypistelymuhviFrivilliga garnvärmegåvor får lämnas in eller skickas till

Maria Blomberg
Solfvägen 101
FIN-65450 SOLF

Jag hoppas på förståelse att jag inte lämnar ut min telefonnummer, men personlig kontakt fås via mejl som skickas till blomberg.maria (at) netikka.fi där (at) byts mot ett snabel-a. Mejlkontakt kan upplevas långsam, men vi har all tid i världen. Bloggen och koordineringen av all ullvärme sker på min fritid som är begränsad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar