onsdag 7 augusti 2013

Tova i maskin - en bollparad


Det händer sig att garnen tar mer plats än vad jag vill erbjuda. Det händer sig att den låda som bokats för alla ullgarnsrester av grov kaliber inte rymmer alla kandidater. Det händer sig att att någon städar och sorterar och nystar små nystan.

Det är då, i det monotona nystandet, som nytankarna dyker upp. Eller ska jag säga gammeltankarna, för nog har de varit på besök tidigare.

Vad händer om jag tovar dessa nystan i tvättmaskinen? Många, många på en gång. Sådär effektivt och konstnärligt slarvigt som jag trivs med.


Medan jag nystar boll efter boll drar sig tankarna till minnes att man kan tova i de förhatliga strumbyxorna. Äntligen ett vettigt användningsområde utöver skoputsning.


Med snörpning mellan varje kula kan det se ut såhär efter en rejäl omgång tillsamman med tonårsjeans i tvättmaskinen. 60 grader tovar bäst.


Ullen kan fastna lite i strumbyxan, men lossnar villigt med lite hjälp.


De nytvättade bollarna får sedan dansa i torktumlaren för att om möjligt tovas ännu mer och bli jämnare i ytan. Vissa garner ger helt släta bollar, medan andra nog tovas, men visar garnets dans över ytan.

Vad jag ska göra med alla bollar?

Jaaa....


Först skall dom färgsorteras och sedan skall dom få mogna. Burken längs till höger blir nog nåt skojigt framemot jul, tror jag.

Tralala.

6 kommentarer:

 1. Vilka fina bollar du fick! Vill bidra med ett annat strumpbyxtips. Jag har tvättnötterna i bitar av strumpbyxorna - jag lyckas nämligen alltid slarva bort de där fina påsarna man ska nötterna i.

  Svettiga hälsningar från helt torrlagda Söderkulla och Nancy - vi vill ha regn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen jaaa! Tvättnötterna ligger i tvättskåpet och väntar på användning. Nu har jag det så lyxigt att mannen sköter mesta tvätten och han är vän av pulver. Jag skulle ju kunna laga färdiga "portioner"...
   Svettiga hälsningar från ett dränkt Vasa. Det åskväder som drog över min vistelseort idag var mäktigt. Jag brukar inte vara rädd, men... Vi gick undan från elskåpet, om vi säger så. Huhu.

   Radera
 2. Såg någon som hade trätt garnbollar/nystan till en dörrkrans! Och gjort stickor med typ grillpinnar :) Har även sett jättefina ljusmanchetter gjorda av garnnystan och ett par små stickor gjorda av tandpetare med pärlor i "änden" :) Finns så många fiffiga pysslare! :)
  Mvh Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog samma bilder vi sett, Pernilla. Och just en dörrkrans vågar jag inte lova mig själv i julklapp, för jag vet hur svårt jag har att slutföra projekt. Men om så blir (vilket jag önskar jättehårt) tänker jag "offra" ett par smaskiga jumperstickor.
   Den som skapar får se.
   M

   Radera
 3. Ni borde skicka era tips till strumpbyxvännen Pirkka! Jennie

  SvaraRadera
 4. Påhittigt och vackert!
  Strumpbyxor kan man också vakuumpacka i ett paket och posta hit där de verkligen behövs, trasiga också: http://fistulasjukhuset.se/stod-sjukhuset/skicka-strumpbyxor/

  SvaraRadera