onsdag 8 januari 2014

Honeycomb - bikupemönster


I serien "Bara räta maskor" presenteras här "Honeycomb" eller på svenska "Bikupemönstret" som är ett enkelt sätt att variera rätstickningen.

Här får man på vartannat varv lyfta varannan maska som om den skulle stickas avigt med garnet bakom arbetet. Nästa specialvarv förskjuts lyften ett steg. 

För att bli riktigt internationella inbjuder jag er att se en rysk film med tydliga händer.
 1. räta maskor (1:07)
 2. lyft varannan maska(1:38)
 3. räta maskor (2:56)
 4. lyft, rät, lyft, rät (3:20)
Siffrorna inom parentes syftar till tiden i filmen för den som vill "hoppa" till början på varje varv.

Den ryska filmen hittas här.Det är roligt att det händer då man har avigsidan mot sig. Det är då man hoppar och skuttar så mönstret bildas på rätsidan. Lite som att överraska sig själv faktiskt.I motsats till rätstickningen som är lika på båda sidor så får bikupemönstret olika struktur på rät- och avigsidan.

Jag tycker lappen känns stadigare både på längden och bredden, för nog kan vanliga rätstickningen vara lite väl sladdrig ibland. Men allt beror ju på vad man är ute efter.

En babyfilt ska ju va följsam och omhuldande. Rätstickning är super.

Bikupemönstret kanske passar bättre i en kofta eller något annat som behöver lite mer stadga.

Men jag kan ju alltid börja med en disktrasa och se hur vi trivs tillsammans...

9 kommentarer:

 1. Man kanske skulle ta och prova och sticka sig en stor pannlapp med det här mönstret. Det borde funka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla lappar är bra lappar. Jag samlar provlappar i en låda så jag har om min omvärld behöver förskönas. Mest sommartid.

   Radera
 2. Vilka härliga mönster du har letat fram. Och inte visste jag att du kunde ryska... Så fort projektet med min kofta är klart (det tar tid, i går började rundstickan krångla - får väl köpa ny) så ska jag ta itu med fisherman's rib. Halsduksgarn finns det lite av här.

  Nancy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är riktigt stolt över att förstå ryska bilder alldeles flytande ;). För något år sedan försökte jag faktiskt lära mig, men det rann ut i sanden. Nu njuter jag av de duktiga hantverkarna som sätter upp filmer på YouTube. Det finns oerhört mycket kunskap om mönster i det landet. Så jag förstår inte vad de säger, men jag ser hur händerna gör.

   Radera
 3. Oj va vackert! Sådana här enkla mönster - som ser lite annorlunda ut - är ju roligt och prova. När jag nu får dom yllebyxorna stickade så startar jag med iver "något nyttigt och vackert" med "bikupemönstret."

  Seija

  SvaraRadera
 4. Jag har gjort disktrasor med det där mönstret..... kallas också "Kinesiska vågor"Chineses Waves" ser ut som att det stickas på samma sätt.
  Gillar strukturen på stickningen.Passar nog bra till en babyfilt om man har ett mjukt garn och lite tjocka stickor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt skriva "ryska vågor" i rubriken för att jag såg filmen på ryska, men nu minns nog min hjärna att du haft kinesiska vågor på bloggen tidigare. Minns den rätt?

   Radera
  2. Din hjärna minns alldeles rätt.Men det spelar ingen roll......vågorna ser nog likadana ut var dom än tillverkas.

   Radera