måndag 30 januari 2012

Lite för trendigt


Rapport från London. Eller så kanske inte. Fast lite London känns det för mig. I oktober var jag faktiskt dit på jobbuppdrag och smet iväg på en av Europas största hantverksmässor. Den var stor! Men den tävlar mot Tammerforsmässan, så nog kan vi här i landet också.

Just där gick jag förbi otaliga montrar med frillgarn. Färdig färg, färdigt utseende, färdig stil. Och det går att göra ungefär EN sak med det. En scarf. Så okreativt tänkte jag. Men innan rundvandringen var slut fanns det ett nystan i min påse. Helt emot mina tankar.

Så här ser garnet ut då man vecklar ut det. Mjukt och fint och halt. Och så här stickar man med det. Notera gärna damens tonhöjningar i slutet av meningarna.

Nu vill det vara lite så att jag har svårt att följa instruktioner. Jag vill tänka själv. Det gör det svårt för mig att laga mat enligt recept och att fylla i FPA-blanketter bland annat. Så är det bara. Så därför skulle denna scarf bli annorlunda.

Jag lade upp 130 cm (lagom för två varv runt halsen) och stickade vågorna längs med scarfen istället för tvärs över. Sista varvet tog jag ihop med ett vanligt garn för avslutningen är en av flera osmidiga knixar med det här garnet.

Det ligger en "hat-kärlek" mellan oss, Frillgarnet och mig. Gillar inte men kan inte låta bli... Klart jag kommer att använda scarfen. Stolt skall jag vara också!

Men nu är det prövat och jag återgår mer än gärna till mina stickiga ullnystan.

Det behövs ingen Londonresa för att få tag i garnet. Jag har sett det i garnbutiker betydligt närmare mig. Säkert nära dig också. Det är sååååå trendigt.

söndag 29 januari 2012

Ytterkrukor


Ibland händer det sig att det samlas på hög. Det finns saker som är lite för bra att slänga bort. I vår familj är det turkiska yoghurtburkar. Vi hade MASSOR. Nu har yoghurtkonsumtionen gått ner en aning då vi har filperiod, hemlagad sådan. Men ändå finns det burkar över. Dom är rysligt bra när man målar, oljar verandan, färgar garner, fryser in bär och soppor, förvarar pennor, vattnar katterna, sköljer bastulaven, name it!

Men det allra bästaste är nog ytterkrukor för blommorna. Med restgarnsdekoration. Två flugor på en smäll liksom. Återbruk så det förslår. Vågar jag säga ekologiskt?



Börja med bottnen och virka en cirkel ut till kanten, sidorna har inga utökningar så det är bara att gasa på. Rakt rakt. Som avslut virkar jag trippelstolpar och snör ihop sista varvet lite så det håller om kanten. Så här.


Och så i med burken.

Ni vet väl att det börjar vara dags att plantera om krukväxterna snart. Dom vill ha ny jord och större kruka när ljuset kommer. Jag tror bestämt att dom just beställde nya ytterkrukor också...

torsdag 19 januari 2012

Varm choklad


I höstas var jag på den Åländska Skördefesten och på en av de öppna gårdarna jag besökte hittade jag en härlig härva chokladbrunt ullgarn. Den nostalgiska härvan har fått lega till sig i garnbyrån tills en kall dag i januari när jag efter en flitig arbetsdag satt vid spisen och frös om knäskålarna. Det hjälpte inte hur mycket jag eldade. Knäna var kalla och värkte. Allvarliga symptom på ullbrist alltså.


Så nu är ålandsgarnet på stickorna och med 7 varv rätt och 5 varv avigt får jag till det där pösiga och böjliga som behövs för att kunna svinga benen på nästa arbetstur i kylan.

Varm choklad är bra för knäskålarna.

söndag 8 januari 2012

Mammas jobb halvklart


Första klar. Jag fick inte alls till zick-zacket i ljusgrönt och ändrade med designerns tillåtelse. Tänkte på ojämn repetition men det ska ju vara jämna tal med liggande zick-zack. Att jag inte tänkte på det... Jag har ju en ny chans nu när den andra skall lagas då den inte behöver bli likadan.

Men vem ska sy in alla garnändor?

lördag 7 januari 2012

Sticksmitta

När det är härligt snöbyggarväder ute blir ju vantarna våta. Det är ju inte kallt med ylle på händerna medan man håller på, men hur kul är det att sätta på sig halvvåta vantar när följande byggstund infinner sig? Är man sju och har en stickande mamma är det till att beställa ett par häftiga.
Vi utgick från dom han redan hade. Flerfärgsstickning ger tjockare vantar och det var bra, sa han. Tummen är av Indisk härkomst och jag rekommenderar den varmt. Hittas här. I skrivande stund märker jag att länken är på finska, men bilderna är på svenska.
Det bidde alltså svart botten med gult, ljusgrönt och turkost som färginslag. Som slutkläm deklarerade gossen att den andra inte behövde bli likadan innan han rusade iväg. 
Det är bara mitt jobb kvar nu då...

onsdag 4 januari 2012

Knappsteg




Kom med mig på en liten lektion i knappmakeri. Man behöver garn, här 7-bröder, och passande virknål och en ring i storlek förlovningsring.


Jag brukar försöka få till en startögla utan att behöva laga knut på garnet och så virkar jag in lilltampen i maskorna. Blir den för lång klipps den av nära maskorna på slutet. Göm in ändan i de sista fasta maskorna.


Ta nu av garnet med ca 20 cm tillgodo. Den tampen skall räcka till att fästa och att sy fast knappen med. Gör en smygmaska i första maskan och dra igenom garnändan.



Dra samma garnända genom varannan maska varvet runt. Det går lättare med en mindre virknål.


Dags att dra i tampen! Helt klart det roligaste momentet. Självaste knappfödseln. 
Välj sedan själv vilken sida som blir framsida. Lite olika karaktär och vackra båda två.


Fäst på baksidan utan att ta av tråden. Den ska användas för fastsättning på rätt plats.


På en vante kanske?

Lycka till!!!

tisdag 3 januari 2012

sockans kusiner

Jag fick en kul beställning före jul. På mejlen kom en bild på riktigt rediga sockor köpta på en julmarknad. Nu var önskemålet att få vantar i liknande stil. Jag har varit något osäker att sticka med flera färger då jag tycker det är svårt med garnspänningen på baksidan. Men jag gjorde ett gott försök. Riktigt nöjd blir man ju sällan, men vantarna skickades till tomten, som var mycket nöjd, och då är jag det med. Men lite mer ska jag nog öva...