torsdag 28 juni 2012

Den stora mormorsfilten


På vår skäristuga, som det heter här i Österbotten, har vi en stor restgarnsfilt. Den gjorde jag för några år sedan men har inte haft tillfälle att berätta om den förrän nu. Jag tycker den är smart.

Tänk er en mormorsruta som man fortsätter virka tills den blir dunderstor. Den blir ohjälpligt fyrkantig. Och jag ville inte ha en fyrkantig filt. Jag ville ha en filt på 130x170 cm ungefär.

Då tänkte jag såhär


Jag tänkte att om jag stickar en monsterruta så blir den fyrkantig men jag vill ha den 40 cm längre på ena ledden. Ett fint grönt X får symbolisera detta.Då flyttade jag detta X till mitten på filten och började virka en 40 cm lång kedja luftmaskor. Antalet maskor skulle vara jämnt delbart med fyra + tre maskor.


Jag virkade grupper om tre stolpar med en luftmaska emellan på båda sidor om kedjan mitt emot varandra. Virka alltså bara i den ena maskbågen. Under luftmaskan hoppade jag över en maska i kedjan.


I ändorna virkade jag sista stolpen i sista maskan och sedan två luftmaskor (hörnet), tre stolpar i samma sista maska, två luftmaskor (hörn igen) och första stolpen på nästa långsida i samma maska igen. Så summa är fem stolpar i ändmaskan. Det går, men kan vara lite pilligt om man virkar fast.

När första varvet var klart tänkte jag mormorsruta BIG. Full fart alltså. Och läääänge. En liten inbromsning i kurvorna för att få hörnmaskorna rätt.

Formen och proportionerna på filten blir inte rätt förrän den är färdig, för efter första varven är den en smal halsduk, sedan en bordslöpare och till sist en filt.

Man måste alltså veta hur stor man vill ha filten innan man börjar och ta mellanskillnaden mellan längd och bredd och börja med den.  Klart man kan höfta till det också, men mina matematikerögon gillar gyllene snitt och proportioner och sånt. Det kan man få på det här sättet.

Enkelt!

Eller hur?

Tillägg någon dag efter: 
Jag hittade en ännu bättre lösning på startsträckan inne hos crochetagain. Jag frågade om jag fick dela med er och det fick jag. Så varsågoda!

Thank You Sue!!  You´re the best!

4 kommentarer:

 1. Den här modellen tyckte jag om. Jag ska prova på att virka den till babyfiltar. Det borde ju vara mycket bättre än en fyrkantig. Du ger en väldig massa god energi och härlig inspiration i din blogg. Tack för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Såna som du ger mig fart :)

   Radera
 2. Hej!
  Jättefin filt! Blir sugen på att virka en egen variant och jag undrar hur mycket garn som gick åt till din filt. Du kanske inte minns hur många nystan av varje du använde och hur mycket dessa vägde, så jag frågar - hur mycket väger filten i färdigt skede? Tacksam för svar :)
  /Lydia J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lydia J. Nu har jag inget svar, tyvärr. Jag använde mest restgarner så räkna nystan hjälper inte och filten är på vår stuga som vi inte besöker alltför ofta, dessutom tror jag att vi inte har någon våg där ens... Men jag kan spåna lite. Jag vägde just två ponchos och en kofta i samma teknik. Blandgarner. Borde vara ungefär lika mycket som en filt. 1-1,2 kg blev det. Och det låter rimligt tycker jag. Så sikta på dryga kilot. Men tänk på att olika garnkvaliteter väger olika. Lycka till!

   Radera