söndag 28 april 2013

Ostbrickan - sticka med många färger


När jag stickar med restgarner blir det ofta många små nystan som vill samsas i ett projekt. Att sticka med många färger kan vara påfrestande för en inte så ordningsam skapare. Det ska ju gå undan!

Så nu har jag en prototyp, som det så fint heter. Jag köpte en ostbricka med kullager i botten som under 90-talet var varje hushålls dröm. På denna monterades fyra yoghurtburkar medelst målartejp. Ett (ibland två) nystan i varje potta i den ordning de kommer i arbetet.

Så när jag stickar ivrigt och katten samtidigt vill upp i famnen och mysa så kan det se ut såhär.

Sedan några snurr på ostbrickan och racet fortsätter.


Randigt blir det. Utan trassel.


måndag 22 april 2013

Mössor - många mönster


Restgarnssockor är fantastiska, men snäppet högre stiger restgarnsmössor. Det allra bästa med dem är att man inte behöver göra en till likadan utan man får göra en ny! Den ena mössans kombinationer leder till den andra som ger inspiration till den tredje.

Mössorna på bilden här ovan är stickade enligt samma princip som Enochenhalvtimmesmössan, med en rätstickad resår-remsa som avmaskas och där det plockas upp maskor längs med långsidan som sedan får bilda skulten.

Jag lägger upp 10 maskor och rätstickar tills remsan räcker runt det tänkta huvudet och lite till.När jag plockar upp maskor längs långsidan lägger jag remsan lite omlott på slutet och plockar upp genom båda kanterna. På så vis får jag en överlappning som blir snygg med en knapp. Knappmakerskans egen modell på knapp.



Första varvet på skulten ökas maskantalet genom att *sticka tre räta och göra ett omslag* som upprepas varvet ut. På nästföljande varv stickas omslagen vridna. Sedan är det rätstickningsrace tills mössan nått "lagom höjd" och det tas ihop för toppen med valfria minskningar.

Jag kan tyvärr inte ge mer exakta mått än dessa, för mina restgarnsmössor stickas på känsla och proportioner.

Kyrkkaffe-Anna har samlat tips och mönster som kommit in till bloggen och hon vill att vi gärna hjälper henne med fler mönster och idéer så får hon utöka listorna.

Så titta in på inspirationslistorna och välj och vraka bland mönstren och meddela mig eller ännu hellre Anna direkt om du har en egen pärla att bidra med.

Inspirationslista stickade mössor

Inspirationslista virkade mössor

Om du vill delta med en egen mössa, eller flera, pågår ett boklotteri under april och maj månad 2013.

Nu tillverkar vi mössor, folks!!

onsdag 17 april 2013

Där flitiga fingrar slutat


Min vän, vars mor slutat sticka, kom med några påsar påbörjade alster och undrade försynt om jag kunde överta.

Visst kunde jag det. Jag har svårt att se maskor gå till spillo.

Så nu har jag bland annat en underbar påbörjad kofta i flerfärgsstickning med tillhörande mönsterhäfte. Arbetet är betydligt mer avancerat än vad jag är van med. Den blivande koftan stickas på rundsticka i ett stycke upp till axlarna varefter det mixtras med maskorna mitt fram och klipps upp för knappraden. Likaledes fixas och mixtras det med ärmhålet så att ärmen kan fästas.

Ojojoj. Nu gäller det att ta till sig ny kunskap och skaffa ordentligt med mod. För jag klipper sällan i stickat. Av naturliga orsaker.


Härmed är jag stolt ägare till en ordentlig koftbörjan.

Kanske vågar jag ta över där flitiga fingrar slutat...

fredag 12 april 2013

Patentstickning - några tankar


Mina öron är vana vid orden patentstickad tröja och jag får genast rätt bild på näthinnan.

Men.

Mina fingrar visste inte hur dom skulle göra.

Det blev en provlappsdag.


Första lappen i tjockt ullgarn med stickor 4 mm. Strukturen blev precis som bilden på näthinnan. Men vad händer om man byter grovlek på garnet?


Ett tunt sockgarn i ull fick ställa upp. Provbiten blev lösare i strukturen men utseendet detsamma. 


Då gick tankarna osökt till bomullsgarn och funderingar kring städtrasor, som jag i och för sig redan har otaliga av, men som faktiskt används, ibland i alla fall. Härligt mjuk trasa.


Och när ämnet trasor kommit i tankarna gick garnvalet till lin. Av alla mina trasor är lintrasorna bäst. Alla gånger. Strukturen är inte vacker, men med tanke på att jag sökt en luftig men enkel trasa fastnar jag direkt. Det ska stickas disktrasa i patent här i hushållet. 

Hur stickar man då?

En handskriven lapp i en mapp avslöjar följande:

Lägg upp ett jämnt antal maskor.
En rätstickad kantmaska i båda sidor.

Varv 1: sticka 1rm, *1 omsl, lyft nästa maska avigt, 1 rm*,upprepa * till * och sluta med 1 omsl, lyft nästa avigt, 1rm.
Varv 2: sticka 1 rm, *sticka ihop (omsl+maska) rätt, 1 omsl och lyft nästa maska avigt* Upprepa  *till * och sluta med (omsl+maska) rät och 1 rm.
Varv 3: sticka 1 rm, *1 omsl, lyft nästa maska avigt, sticka (omsl+maska) rätt* upprepe feån *till*

Sticka varv 2&3 hela tiden.

Ärligt måste jag säga att jag inte fick det att gå jämnt ut, men jag förstod systemet ganska snabbt. 

Istället för *omslag lyft nästa maska avigt* skulle jag kanske skriva *lyft nästa maska avigt med garnet framför* och på stickengelska *sl1 wyif*.

Drops har en annan variant på samma struktur. Se film. Där gör man inga omslag utan stickar varannan maska i förra varvets maska. Typ.


Patentstickning 
  • blir lika på båda sidor
  • stickas alltid fram och tillbaka
  • bäst för "raka bitar" , svårt att få snygga ökningar mitt i stycket
  • det är inte roligt att tappa en maska, svårt att plocka upp rätt

Projektidéer så här efter första bekantskapen
  • halsdukar
  • disktrasor
  • variant på Yemen-väst eller Nuttu
 Har du patenta erfarenheter?