lördag 1 september 2012

Krokning med omslag

Krokning eller tunisisk virkning är roligt. Drops har en bra video.

Men det retar mig att arbetet ofta krullar sig och att baksidan inte blir så snygg. 

Jag har hittat en lösning i Svärmors bok som jag skrivit om tidigare. Här kommer en bildserie om knixarna för den som redan provat på krokning. 

Få jag presentera krokning med omslag mellan varje maska.


Uppläggningen precis som vanlig krokning.
Föreställ dig bara luftmaskkedjan och gör som i bildserien.
 (Saknar tyvärr bild på det skedet)

Maskan plockas alltså upp genom arbetet.


Här ska kroken igenom.


Jobba på samma sätt hela varvet ut ända till sista maskan med omslag.


Kantmaskan plockas upp genom kanten som vanligt utan ett omslag före.


På tillbakavarvet dras första maskan bara genom en maska.


Sedan drar man tråden genom tre maskor i gången hela vägen tillbaka till början.


 • Kanterna blir stadiga och raka. 
 • Ytan blir slät och rytmisk.
 • Arbetet blir mjukt och tjockt. 
 • Färgbytena blir jämna. 
 • Och det bästa av allt: baksidan blir också snygg.


Det här torde vara det allra bästa sättet att kroka en babyfilt. 

Jo, jag skroderar, men jag kan ju ha rätt.

Vågar du prova?

6 kommentarer:

 1. Så vackert det ser ut det du krokat. Jag har krokat en gång i mitt liv och det var säkert 30 år sedan. En slips. Resultatet är något jag inte skryter om precis. Den blev riktigt ugly *S*.
  Men när man ser ditt mjuka garn och vackra mönster då blir jag lite sugen igen. Gör du filten i rutor eller krokar man hela rasket på en gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en kroknål med tråd (som en rundsticka) som gör att jag kan göra hela filten på en gång. Men nu när du ger mig nya tankar så tänker jag mig att det skulle bli alldeles underbart med rutor eller "ränder" i olika färg om man har kortare "nål". Det borde gå ypperligt att sy ihop snyggt. Krokning är kul som omväxling. När rastlösheten släpper loss.

   Radera
 2. Jag kanske rent av ska ta och prova på igen. Jag har så förfärligt ont i höger arm och tror det kommer av att jag stickat mycket. Det sitter vid muskelfästena på sidan om armbågen. Men det ska väl ge sig. Men kanske bra om man ägnar sig åt något annat än stickning ett tag.
  Garnet du krokade med var det ifrån din "gåvosäck"? Det såg ut att vara väldigt mjukt och lent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är garnet Rose från Novita, finns i varenda butik med garn här i landet. Ett billigt mohairgarn för stickor 5mm. Jag har sett på Facebook att TINAS GARN har Novitas garner till salu i Sverige. Nu kan jag inte garnernas namn på andra sidan viken, men jag har gjort motsvarande med ett mjukt sockgarn. Mönstret funkar med det mesta. Idag en disktrasa av lingarn.

   Radera
  2. Jisses har du hunnit med en disktrasa också. Jag virkade disktrasor för en tid sedan och då gjorde jag dem i snäckmönster. Det blev bra. Gjorde några små gästhanddukar också men de blev i ett helt annat mönster. Lite glesare.
   Oj så roligt det är att skapa.....

   Radera
  3. Gå nu inte och bli lurad av vad som kommer upp i bloggen. Denna filt har mognat väldigt länge i korgen, så jag behövde bara kroka några rader för att få bilderna. Men den kom högre upp i projekthögen i alla fall. Inte alls färdig ännu. Bolibompa med lilleman är ungefär en halv disktrasa långt:).

   Radera