onsdag 21 maj 2014

Martha, Tony Irving och jag


För ett tag sedan berättade jag om några nystan som ville bli sjalar och visade denna bild på en sjalbörjan. I kommentarerna uppstod ett trevligt utbyte angående tillgången på mönster till sjalen.

Jag har virkat otaliga sjalar av den här modellen i tunna och tjocka garner. Mina händer kan göra tre stolpar efter varandra utan att jag behöver tänka. Perfekt framför TVn.

Nancy tipsade om Åbolandsmarthornas sida där sjalen heter Marthasjalen.

Länk till Marthasjalen här.

Jag har hittat motsvarande mönster inne på Tummelisas blogg där sjalen heter Tony Irving.

Länk till Tummelisas variant här

Min sjal är virkad med virknåll 4 mm och med ett tunt sockgarn utan namn. Stort tack Marina! Kanten är svart TicoTico. Tummelisa har två maskor mellan stolpgrupperna medan jag och Marthasjalen har en. Det gör att hennes sjalar får något större hål och ett "lättare" uttryck. Tummelisa har dubbelstolpar i ytterkanten och det gör att sjalen får rakare överkant än Marthasjalen. Själv lägger jag in dubbelstolpar i ytterkanten när det behövs. Vart femte varv eller så...

Hoppas du hittar din egen variant.


Jag dekorerade kanterna genom att virka sju stolpar i svart till en solfjäder och fästa mellan solfjädrarna med smygmaskor.


Nu får jag hoppas att mottagaren får värma sina axlar och njuta av färgerna.

Jag brukar tänka på att välja en större virknål än vad garnets banderoll rekommenderar och så provvirkar jag med lite olika storlekar tills jag är nöjd med strukturen.

Hur mycket garn som går åt?

Om min våg stämmer väger den färdiga sjalen runt 200 gram.


Lycka till!!

5 kommentarer:

 1. Tack Maria och Tummelisa! Dubbelstolpar blir bra, så blir kanten jämnare. Och ungefär 200 gram garn går det åt, i alla fall om det är rätt tunt sockgarn. Någon gång ska jag pröva att använda olika slags garn, fick (dvs. fyndade på loppis) nyss ett få fint julrött mohairgarn. Men det räcker inte till en hel sjal, så jag måste hitta på något till.

  Nancy

  SvaraRadera
 2. Vad fint det blev!
  H. Marina : )

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra färger. Jag har nyss fått ett mönster av en vän på just Tony Irving-sjalen. Jag kanske ta tag i det och börja virka lite igen. Jag fick virklusten att skutta till lite när jag såg din fina sjal.

  SvaraRadera
 4. Nu rackarns är jag igång med min Tony I-sjal. Går som en dans ju. Perfekt att sitta och pilla med när det är marknad/tv eller på bussen. Tack för inspirationen.

  SvaraRadera