lördag 28 september 2013

En babysocka - modell störreNämner man ordet babysocka tänker de flesta på två små söta påsar som träds över de avvikta delarna längst ner på barnet. Småfossingarna.

Vad händer om man vill värma större delar då?

Jo, såhär stora sockor använder dom på Vasa Centralsjukhus.

En gigantiskt socka, modell julstrumpa, träds över hela kroppen (helst fötterna först) så att rumpan landar i hälpartiet. Skaftet viks ner till lagom längd och en mössa får pryda hjässan på den lilla.

Tänk er känslan att få ligga så omsluten av värme. Bekant från tidigare kanske? En värme som kramar om så att de vilda händerna hålls stilla. Trygghet.


På mina bilder har Herr Paddington ställt upp som modell. Han är en nära familjebekant som med ägarens tillstånd nogsamt utvaldes för uppdraget. I jämförelse med ett litet människobarn är han i samma längd, medan hans ben och fötter är mer i björnstorlek. Och så skall det ju vara.


Här är han precis på väg att somna tror jag. Mätt och varm.  

Rekommenderat garn är Novitas 7-bröder, 150 gram. Sockan blir stadig och kan tvättas i maskin. 

Lägg upp 96 maskor och sticka resår 4 räta, 4 aviga i ca 25 cm. Det långa skaftet viks sedan ner till bebislängd. Sticka valfri häl och låt foten bli ca 30 cm.

Fast jag börjar nog i tån och ökar tills det är 96 maskor på stickorna. Hälen gör jag på passligt ställe med förkortade varv (short row) och sedan får skaftet bli så långt det blir med 4+4 resår.

Slut på garnet.
Värma barnet.

Och det allra, allra bästa är att när första sockan är färdig behöver man inte göra en till likadan.

Hurra!4 kommentarer:

 1. Men oj så fiffigt. Det måste kännas som att vara tillbaka i mammas mage. Varmt och tryggt. Helt fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffigheten kom som ett fotografi på ett skrynkligt papper den här gången. En barnmorska som sätter annat än björnvänner i sockor. Hon som visste.

   Radera
 2. Hej!
  Jag brukar sticka dem som tubsockar.. Blir åxå bra. Och så mycket enklare när man slipper hälen.
  Med vänlig hälsning
  Doris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har hört fler som berättat om "raka" sockor sedan detta inlägg presenterades. Men ovannämnda barnmorska hävdade att hälen var bra så jag fortsatte på den linjen. Kul att du kommenterar Doris! Som erfaren supersockstickare.

   Radera