lördag 3 maj 2014

Invigning av Stundars hantverkshus


Under ett och ett halvt års tid har ett gammalt hus fått bli återupprättat på Stundars museiområde i Korsholm.  Huset är flyttat från Vasa centrum och ska få tjäna många år in i framtiden.

På första maj, dagen då man får sätta på sig sommarmössan/studentmössan för säsongen, passade verksamhetsledare Gunilla Sand på att hålla högtidligt invigningstal tillsammans med Hantverkargillet Björkens Viceålderman Lena Lithén. Gillet har skänkt den ek som planterades i samband med invigningen, men som tyvärr inte fastnade på bild. Fotografen sprang med jord och spadar i bakgrunden.


Huset består av två våningar. Den hårda träavdelningen nere och den mjuka textilavdelningen uppe. Vad passar väl då bättre än att klippa isär en gigantisk stickning med stickor gjorda av kvastskaft på träavdelningen och garn från textilavdelningen.

Här klipper ordförande för Stundars, Olle Victorzon, och Hantverkargillets Ålderman Krister Vidgren av stickningen med fårsax som byttes till plåtslagarsax. Vi hade en Fiskars sax med orange handtag gömt under trappan ifall klippningen skulle avstanna. Med tålamod och envishet kunde stycket falla isär och dörren öppnas.


Hantverkarhuset är nu invigt!

Vem som hittat på invigningsbuset?

Ja, ni får gissa!!

5 kommentarer:

 1. Oj, nu blev jag snål på färska grisar, som man nästan alltid fick till kaffe där, när jag var där på praktik sommaren 2002.

  SvaraRadera
 2. Det var nästan så man fick rysningar. Så fint att klippa med olika hantverksredskap. Stickor gjorda av kvastskaft och en vacker stickning på. Jättefint och symboliskt alltihop.
  Du är fiffig du.
  Så en fråga till Annika Roos Gäddnäs......"färska grisar" vad i jisses är det?

  SvaraRadera
 3. Wow, det där stället var ett måste att besöka i sommar!
  Jag gissar på dej .... häftigt!
  Måste le Bibbi ... du får säkert svar på din fråga !!
  Ha de gott!

  SvaraRadera
 4. Småler åt Bibbis undran om färska grisar :). Om man bild-googlar kommer det allt annat än nåt man längtar efter (är snål på) till kaffet.

  Jag har med tiden lärt mig de österbottniska dialektala uttrycken och ser en nykokt munk framför mig.

  Jag hittade ett inlägg om de vida kända Stundarsgrisarna. Håll till godo. Men ta fram en servett för det är lätt att börja dregla.

  http://catasgarnochtyg.blogspot.fi/2014/01/stundarsgrisar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahaaaaa.....det var minsann grisar i min smak. Jisses så goda de såg ut.
   Tack för infot säger tanten och torkar bort drägelsträngen från hakan.

   Radera