måndag 15 december 2014

Om filtar och filtmått


15 gånger 11(165) och tre nystan Nalle räckte inte riktigt för att virka in alla i löpande montering. Filten passar ett barn under 10, men större än en babyfilt. Nästa filt får bli 14 gånger 11 (154) så att tre nystan räcker för monteringen.

Denna filt är lagad enligt principen om att borra ner handen djupt i korgen med rutor och se vad som kommer upp. Den röda inramningen passar utmärkt nu till jul. Efter bilden är tagen kantades filten med en bård i grafitgrå. Färdigt mått, löst mätt är 100x130 cm.


Här i jämförelse med en babyfilt som räcker för att linda in ett nylevererat barn. Färdigt mått 70x90 cm.


Babyfilten är virkad med alla blå nyanser 7-bröderrester jag hittade. Här valde jag att binda ihop filten med en vit färg, men har sett bilder i samma mönster där "rutorna" är enfärgade och "prickarna" är olikfärgade rester. Ett mönster för restgarner som det går att leka mycket med.

Det vita bandet är två luftmaskor med en halvstolpe med nertag i mellanrummet mellan smårutorna. I de mönster jag läst är det ofta två luftmaskor och en fastmaska, men halvstolpe blir snyggare på båda sidorna.


Här en annan restgsarnslek. En rad med stolpar med en luftmaska mellan varje. Innan nästa varv stolpar gör  man en rad med fasta maskor med en luftmaska mellan varje. Ta inte av tråden på stolpgarnet utan låt det vila medan restgarnet virkas in. Nästa stolpvarv virkas med nedtag i föregående stolpvarv så att varvet med fasta maskor blir invirkat. Det blir lite trådar att fästa i sidorna, men det får man räkna med när alla restgarnsvänner ska vara med.


Nu står en hel hop med blåaktiga rutor i kö på att få bli invirkade i jul. När jag färgsorterade och räknade alla mormorsrutor bidde det 1198 i olika färgställningar. Oftast är det yttersta varvet som får bestämma vilken färgkategori rutan får höra till.

I korgen finns det:

 • 60 röda
 • 54 ljusblå
 • 53 turkosa
 • 40 svarta
 • 121 gröna
 • 63 grå
 • 149 rosa-lila
 • 211 blå
 • 85 vita
 • 175 gula
 • 147 bruna
 • 40 obestämbara


Just nu är det många barn under 10 som gärna tar emot en filt och jag har närmare 10 stycken i bra storlek som åker iväg på onsdag tillsammans med sockor, mössor, vantar och halsdukar. Allt i lagom barnstorlek i pojkfärger skickar jag också med, för just nu är det killstarkt. Och vi har varit snäppet duktigare på rosa hittills.


Detta är min glädje i mörkret. Restgarnsglädje.

3 kommentarer:

 1. Restgarnsglädje är ordet! Piggar upp i mörkret som tidvis förbyts i skymning, lite som snöslasket förbyts i regn. Då behövs det färger!
  Och tack för två nya mönster och för måtten! Snart ska jag räkna vad det blir av rutorna i mest restgarner och lite nyinköpt (till extrapris på CM, som säljer två enfärgade Nalle för 6 euro). Men först måste jag fästa...
  Nancy

  SvaraRadera
 2. Dra på trissor så glad man blir av alla färger. Färgprakten värmer i sig på något vis. Och att veta att så många händer tillsammans varit med och skapat detta.
  Himlars så roligt det är att vara människa ibland.

  SvaraRadera
 3. Härligt med restgarns filtar som lyser upp i dessa mörka och gråa tider. Tänk vad mycket massor av flitiga händer kan åstadkomma. En mormorsruta är ju enkel och liten att virka till mellan allt annat pyssel.
  Ha det gott i mörkret!

  SvaraRadera