tisdag 12 juni 2012

Lappar till filtar


Min farmor stickar lappar. Många, många som får bli härliga filtar. Här är ett smakprov på vad hon kan. När farmor stickar använder hon alltid samma garn och lägger automatiskt upp rätt antal maskor för de rätta måtten. 18x18cm ska det vara.

Jag stickar ofta av restgarner av olika kvalitet. Då blir det lite si och så med måtten och maskorna. Mitt tålamod håller inte för uppläggning, sticka några varv, mäta, repa upp, uppläggning, sticka några varv, mäta, reflektera... Inte min grej liksom.

Så då har jag lärt mig att
 • lägga upp 3 maskor
 • öka i andra maskan varje varv tills sidan är 18 cm
 • minska i början av varje varv tills tre maskor återstår 
 • maska av
 På det här sättet kan jag använda snuttar och rester och udda personligheter för mina lappar. Ska filten fylla sin funktion skall garnet vara minst 70% ylle. Då värmer den både torr och våt. Ifall om...Några lappar har det blivit. För att laga en hel filt behövs 63 (9x7) rutor. Några lappar till behövs.


 Ska vi hjälpas åt?

3 kommentarer:

 1. Då tycker ju jag det är mycket jobbigare att öka maskor (och få det snyggt) än att sprätta och börja om. Å andra sidan ska man ju öka varje varv så det blir inget räknande. Kan man inte sticka en hel remsa (delbar med 18) så blir det inte så många sömmar och en massa avmaskningar? Jag påbörjade en filt i Isoveli för många år sen. Stickade en remsa (filtensbredd) av tre nystan, varvade färger så det blev 6 "rutor".

  SvaraRadera
 2. Ja, du tänker så...

  Men en ökning går ju i en handvändning. Hur gör du om det inte lyckas då?
  Den här ökningen tycker jag funkar bra i dessa lappar.
  http://www.youtube.com/watch?v=x94qaVxMsiM

  SvaraRadera
 3. Förr blev det hål vid ökningarna, men nu har jag börjat göra den där och då blir det snyggare. Problemet är väl det eviga räknandet (t ex i ärmar), men det kommer man ju ifrån med lappar håxade jag. Däremot tror jag att jag skulle glömma att öka så att det blev snett och jag ändå fick sprätta. Men jag förstår den smarat idén så jag kanske måste testa :)

  SvaraRadera