söndag 9 september 2012

Disktrasor i lingarn, följetongen fortsätter


På Stundars höstmarknad fick jag många lintrasor sålda. Det tar lite tid att få folk övertygade om att just dessa lite spretiga och ojämna trasor skall göra underverk i just deras kök.

Tur att man har vänner som inte vågar låta bli att köpa. En fyrabarnsmamma som är mig kär vågade tänka nytt och så här blev responsen några dagar senare:"So in love after first use!!! Varför har jag nånsin använt nån annan disktrasa??? Den där "rubbing effekten" var verkligen nåt jag behövde. Tack! :)"

Just därför sitter jag några dagar senare och lagar flera. 

När jag använder tow-garn, på finska rohdin-lanka, blir trasan yvig och oborstad. Det bekymrar mig inte då jag vet att funktionen blir bra. Jag måste bara lägga på minnet att denna trasa INTE skall tvättas med plagg som skall vara nära kroppen. 


Jag har också märkt att ju mer "luftfickor" jag får in i trasan desto bättre tar den hand om smulor och då orkar den också suga upp större mängder fukt. Den arbetar helt enkelt effektivare. Som synes har jag inte ont om garn. Den generösa konen på bilden är den slätare varianten av lingarn, som på finska heter aivina-lanka, medan jag inte hittat den korrekta benämningen på svenska. Eller så heter kvaliteten helt enkelt lingarn. Vem vet?

Krokade trasor blir bra. Jag kan rekommendera krokning med omslag som visas i detta inlägg. 


Men det allra snabbaste sättet att få ett tunt lingarn att bli en vän i köket är att virka med halvstolpar. Varje varv växer snabbare än fasta maskor och ger mer luft i strukturen än vanliga stolpar. För den som vill påminnas om hur halvstolpar görs serveras detta filminslag. Jag virkar två vändmaskor i vändningarna och tänker mig att jag kan virka en kant med fasta maskor runtom, men det blir inte alltid gjort. 

Är du inte övertygad om lintrasans förträfflighet ännu kan du repetara propagandan i dessa inlägg.
Så köp en kon lingarn och sätt igång. Det finns många sätt att hålla syltfläckarna borta från bordet, men bara ett sätt är det bästa :) 

Fast det är klart att har du bara möjlighet att komma på Stundars julmarknad så får du köpa trasor av mig. 

 Så tack Tove för responsen!! 

2 kommentarer:

 1. Se där ja.....hoppsan.....nu fick jag lära mig något nytt igen. Jag har gjort mina lintrasor täta för jag trodde det var bättre. Nu får jag försöka mig på en ny variant ser jag. Du är en källa till inspiration.
  Idag har jag dock laddat mig för att nysta upp ullhärvorna jag hittade så billigt på RK. Jag ska montera nystvindan ute på altanen och så på med handskar och sedan ska det gå i flygande fläng. Hoppas jag.
  Ha en härlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, prova om du gillar en glesare och tyck till när du prövat den.

   Det vill samlas extra mycket damm i hörnen om man kör nystvindan inomhus. Har jag märkt... Du är smart du!

   Radera