fredag 22 februari 2013

Det var en gång en tröja... Det var en gång en herrtröja som var så stor och varm att inte ens kung Bore frös i den. Den hade stickats med kärlek, men ingen ville längre bära den... Hela tröjan slumpades bort på loppis för alltför billig peng med tanke på kärleken den fortfarande bar.


Efter lite pillande och saligt dragande kunde många nystan läggas till garnlagret. Där fick dom vänta. Och vänta länge. Men kärleken kan vänta...

Efter lång väntan fick garnen äntligen ett nytt uppdrag.En femtimmarskofta stickad med större stickor till en lite större bebis. Värmen och kärleken lovar att ta hand om innehållet. Ännu finns det många nystan kärlek kvar.


Små öglor virkades i kanten för att kunna fånga knapparna som syddes fast. Ett tunnare garn fick ställa upp i den snurren.Så nu undrar jag vad dessa tröjor vill bli.
Loppisfyndade. Härligt färgstarka. Hemstickat. Den blå tröjan fyndades i veckan till det förstummande priset 1 €. Efter lite mysigt rivarbete får jag lägga 600g ullgarn till min samling. Den röda polotröjan väntar också på rivartider.

Riva upp, härva om, tvätta och nysta.

Och en babyfilt är ju aldrig fel...

11 kommentarer:

 1. *glor mycket intresserat på bilderna*
  Var i jisses börjar du "riva" när du ska börja repa upp? Det vore något för mig att pryttla med känner jag. Men som sagt ...... var börjar man.
  Den lilla grå tröjan med de vackra knapparna kommer att värma så fint. Det vackra liksom bara rinner fram ur dina händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först söker jag upp de fästa trådarna som någon försökt gömma efter bästa förmåga. Sedan sprättas sömmarna mycket försiktigt. Och de flesta tröjor stickas nerifrån och upp så jag försöker hitta trådändan runt halskanten. Och sen drar jag, och drar och drar. Det blir krulliduttigt, men jag njuter. Att vinna åter är så skönt. Det gäller att hålla ögonen öppna på loppis. Det är otaliga tröjor jag går förbi. Men till slut kan dom inte gömma sig mera. På bilden finns över 1 kg garn till priset max 50 SEK. Du skulle gilla det! Röd eller blå?

   Radera
 2. Hej Maria & Bibbi! Kul att mötas här :-) Jag är oxå så imponerad över att du får upp dessa garnändar! Jag har försökt mej på att repa upp en liten babykofta jag stickat själv - men tydligen är jag en väääldigt noggrann fästare.. Det går INTE att hitta nån ände att dra i! >-/ Hittills har jag råkat klippa av flera som inte var ändar... Ljuvlig inspiration dock att se vad man kan hitta på second hand :-) Ha en go helg ni båda fina garnvänner!/Carol

  SvaraRadera
 3. Min mamma repade ofta upp gamla plagg och stickade nytt. Hon rullade upp det krulliga garnet på dåtidens bulliga läskflaskor i glas. Sedan var det på med vatten och sedan fick det torka på flaskorna och efter det nystade hon upp det nu släta garnet på nystan. Det minnet fick jag tillbaka nu.
  Hej Carol, visst är det kul att gå in här och nosa bland Marias alla knep och knåp.
  Både den röda och den blå var väldigt vackra i färgerna.

  SvaraRadera
 4. Vad duktig du är på att återanvända! Inspirerande. Undrar bara om mitt tålamod räckte till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att se nystan efter nystan växa fram gör gott för tålamodet. Jag är inte känd för att ha gott om den varan och klarar det här galant.

   Radera
 5. Hmmmmm.......min femtimmarskofta som jag stickat tjugosju varv på ser inte alls ut som din gör. Jag får några mystiska hål i min. De kommer nog av när jag gör omslag. Undrar vad jag gör för fel. Jag vet att jag definitivt borde tagit en storlek mindre stickor men det här får bli en testtröja. Men inte fasen ska tröjskrället se ut som en schweizerost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslagen kan du justera lite så att ostkänslan försvinner. Vrid omslaget så att det går i "kors under stickan" (kan inte förklara bättre). Min första kofta har också vackra osthål och på ett sätt tror jag det ska vara så på premiärkoftan. Bestämt ska det vara så...

   Radera
  2. Tjohoooo........då fortsätter jag i ostbranschen tröjan ut.
   *skuttar lite fjönsigt av ren tisdagsglädje*
   Jag förstår precis hur du menar med att det ska gå i kors. Jag gör det på nästa tröja.
   Tack för att du hjälper mig.

   Radera
 6. Hej Maria! Jag har blivit så sugen på en sån där garnvindssnurra som du har till att göra dina fina garnklot av. Men ack så dyra de är!! Över 500 SEK om man ska betställa från Knittingroom. Men så hittade jag en igår på Erikshjälpens 2nd hand: för 125 SEK!:-D Tralala! Ha en fin helg! /Carol

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Den är såååå bra. Jag är så stolt över min snurra och mina snygga "puckar". Njuter av att sortera restgarner numera. Om man snurrar för mycket kan man få muskelvärk i armen. Hälsn. 'en som vet'

   Radera