fredag 12 juli 2013

Skånekoftan


Ja! 

Nu är den klar. En riktigt rolig ny bekantskap - Skånekoftan. Allt i ett. Två trådar att fästa.

Jag valde att sticka med garnet 7 bröder från Novita och rundsticka 5mm. Koftan väger 125 g och är tjock och mjuk. Det är som om tekniken skulle göra koftan extra tjock.

Ylva, ingenjören, som utvecklat mönstret stickade åtta (!!!) koftor på raken innan hon blev nöjd. Jag har bokstavligen följt hennes mönster. (Det brukar vara svårt för en fritänkare) Inga buggar kan jag konstatera. Mycket bra nedskrift alltså.

De skavanker som finns i koftan beror helt och hållet på mig.
 • Bråttombråttom gjorde att den blev ojämn. Ta det lugnt!
 • När jag plockade upp maskor under ärmarna bildades ett retsamt hål. Plocka med omtanke!
 • Ärmarnas avmaskning ojämn. Maska av snyggare!

Men nu är jag nyfiken på nästa kofta.

 • Vad händer om jag stickar den i tunnare garn? 
 • Vad händer om jag stickar de lyfta maskorna vridna? 
 •  Kan jag få halskanten och knapphålen jämnare?

Det där med de lyfta maskorna stickade vridna kunde jag inte släppa förrän jag gjort en provlapp. Och på något sätt tilltalar det mitt öga att maskorna "hålls ihop", mer som en fläta än en stege. På bilden är de rosa lyfta maskorna vridna åt olika håll. Båda funkar.

Så tack Ylva! 

Den här koftan blir det fler av!7 kommentarer:

 1. Jag har också en Skånekofta på stickorna...gillar verkligen mönstret.
  Det kommer att bli fler sådana var så säker.Mina skavanker liknar dina...jag har kommit till ärmhålet.Modellen inbjuder till små utsvävningar....det är spännande.Det blir snyggt med vridna maskor.Trevlig helg ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tänkte mig att du skulle prova på. Inbjuder till utsvävningar, jo. Skulle den gå att randa? Vad händer då? Ojojoj---

   Radera
 2. Så kul att se att mönstret används och fungerar!!
  Det blev fint med de vridna maskorna.
  På några av mina koftor fanns det tendenser till hål under ärmarna, men då plockade jag upp en extra maska som jag sedan stickade ihop med maskan bredvid på nästa varv.
  hälsningar Ylva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Ylva, mönstret används. Jag ska pröva ditt sätt under ärmarna på nästa kofta. Och vad roligt att du tittade in. Välkommen!

   Radera
 3. Hur har du vridit det understa på lila provlappen, ska sticka en Skånekofta och tror detta skulle bli snyggt
  Hälsningar A-C

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tittar närmare (nu två år efteråt) ser jag att den lappen är fotograferad uppåner från hur den stickas. De vridna maskorna får jag när jag stickar räta (tidigare lyfta) maskor i "bakbenet" eller bakre maskbågen på stickvarvet. Det är alltså länge sedan jag stickade en skånekoftan så jag minns inte riktigt detaljerat varvtakten, men börja på bara, så "ser" du nog var du ska stocka vridet. Lycka till!

   Radera
  2. Tack för svaret, ska testa A-C

   Radera