onsdag 24 juli 2013

Sticka på diagonalen


Det har varit stickväder istället för uteväder och jag har bestämt mig för att inte gnälla över det. Det som jag däremot tänker släppa ett litet gnäll över är att kroppen varit lite krasslig. Tredje veckan med svaga förkylningssymptom. Precis sådär lagom så man knappt tror det själv. För att inte tala om gubben och pojkarna. Det gör ju att man tar i lite mer än vad kroppen vill. Försöker vara duktig. Och kroppen går ut i strejk meddetsamma.

Kroppen har helt klart velat sitta i soffan och sticka lappar och bli serverad mat av övriga familjen.

Det har den fått.

Men!

Jag har massor av olika restgarner i olika tjocklekar och olika färger och olika material.

Olika helt enkelt.

För att komma runt krånglet med att lägga upp rätt antal maskor, vilket sällan lyckas på första försöket, stickar jag mina lappar på diagonalen. 

Detta leder till matematik.

Har du tendenser av att bli rädd av siffror kan du blunda nu.

Klassikern Pythagoras sats:


Nu kan du öppna ögonen igen.

Jag är alldeles för lat (och sjuuuuuk) för att orka söka och söka och söka måttbandet så att rutan blir 18x18 cm.

Vad göra?


Här presenteras två sätt.

 • Kartongbiten, mät och klipp ut. 
 • Stickan,  mät och klipp av.

En högst ordinär grillpinne klipps av till 25,5 cm längd. Ungefärliga diagonalmåttet i en 18x18-ruta. Ett märke sätts vid 18 cm. Pimpa stickan enligt eget önskemål och använd. Gör fler.

Kartongtriangeln får ni själva klura ut hur man gör. Jag vet att ni klarar det.


Så här många lappar dök det upp i min postlåda häromdagen. En lycklig Nina hade fått tömma sitt restgarnslager och bidrar på detta sätt med 27 lappar till gemenskapsprojektet. 

Till min stora glädje sprider det sig. Elin i Sverige har startad ett liknande projekt med likadana rutor. Hennes rutor får bli värmande filtar till äldre personer i Lettland. Är du med på Facebook kan du gå in och läsa mer här.


Den välsignade lådan som tog hand om alla sommarmössor har nu fått ny uppgift. 89 lappar i dagens läge. Lite mer än en vuxenfilt alltså.

Sticka några lappar du med. 

Kontakta sedan Elin (Sverige) eller mig (Finland) så får ni rätt adress. 

Tillsammans kan vi göra skillnad!

4 kommentarer:

 1. Hoppas du kryar på dig snart! Sommarförkylningar brukar vara sega som attan - eftersom vi på dessa nordliga breddgrader inte riktigt kan hålla oss inomhus och ta det lugnt när trädgårdens och skogens bär lockar och pockar på att bli plockade.

  Vilka fina lappar du fått ihop. Jag håller på att sortera bland mina restgarner och det kliar i fingrarna. Äntligen får jag också vettig användning för diverse tjocka restgarner. Några diagonalrutor är klara, men väntar ett tag med att skicka dem. De får föröka sig först.

  Hälsningar från Nancy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du väntar lappförökning ;) Gläds med dig. Förkylningen släpper sitt grepp lika långsamt som den bet sig fast. Har inte orkat ut i skogen ännu, men då är det svampen som lockar mest. Sticka lugnt!

   Radera
 2. Här har vi värmebölja så man tror man ska tuppa av. Det är 28 grader varmt och att sticka är det inte tal om för jag blir så varm om händerna. Man får passa på när kvällen kommer och det blir lite svalare.
  Jag hoppas du piggar på dig snart nog så du får känna dig stark igen.
  Jag skickar över en bli-frisk-fort-som-bara-attan-kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för kramen som nog har sin effekt, men precis som Skalman tycker inte denna förkylning om ord som snabbt, fort och skynda. Vi segar. Och det går det med. Här pendlar vi mellan vinterväder och värmeböljor. Just i skrivande stund nästan för varmt. Jag ska sätta undan lite i en burk så jag får ta fram i vinter sedan. Värme alltså.
   Kram!

   Radera