lördag 3 augusti 2013

Ryska skarvar och restgarner


Det här med restgarner är bland det bästa jag vet. Men ibland är resterna så små att inte ens jag hittar vettig användning för snuttarna.


Såhär kan det se ut på botten av en yoghurtburk. Nystan i fikonstorlek. Synd på bra garn om de inte får vara med. Vad göra?

För ett tag sedan provade jag på att skarva garn med den ryska tekniken och det var inte alls tokigt. Riktigt smart om jag får uttrycka mig så.


När jag nystar och kommer till änden av ett pyttenystan så skarvar jag nästan osynligt och fortsätter nysta.


Då kan det bli en spännande kombination på ca 50 gram innan fikonbollarna är slut.


Några smårester självrandande sockgarn blir också snyggt.

Jag ser stora glada möjligheter med den här tekniken. Med en rysk skarv slipper man fästa tråkiga småtrådar när man stickar. Med många ryska skarvar kan man förvandla restgarnssnuttar till egna färgbomber som får förgylla till exempel lappstickningen. 

Det här mysjobbet tänker jag spara till långa vinterkvällar i behov av färgterapi.

Om jag kan hålla mig alltså...

6 kommentarer:

 1. Vilket fynd! Nu slipper jag knutarna i de filtar jag virkar av restgarner - långa som korta. Samlar för tillfället på kortare stumpar som ska bli en filt till mig själv. Sedan någon gång. Nu blir det att öppna knutarna och göra om den enligt den fina ryska tekniken! Och den duger ju utmärkt för andra stick- och virkarbeten också!
  Trevlig fortsättning på sommaren!
  Nancy

  SvaraRadera
 2. Himlars så fiffigt. Det där ska jag använda mig av. Tack Maria för tipset.

  SvaraRadera
 3. Hej !

  Vilket fantastiskt bra sätt att göra sig av med restgarner så att de kan användas tillsammans. Så att man kan göra nya fina sjalar eller sockor.
  Jag är klar med min första kärleksknutssjal och har börjat på den andra, det är jättekul att jag blir av med lite mohairgarn som jag inte visste vad jag skulle använda det till.
  Jag tycker om din blogg och kommer att följa den framöver, har tyvärr ingen egen.
  Hälsningar Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt välkommen Annelie! Jo, kärleksknutar är så tacksamt. Passar nästan alla garner och undan går det. Hoppas jag får höra mer om dina äventyr här i kommentarerna. Det är så roligt att få respons.
   Må väl!

   Radera
 4. Tack för tipset. Gillar :-)

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag läste ditt inlägg om rysk skarv och blev mycket inspirerad! Har du stickat något själv av det? Har du någon bild på resultatet?

  SvaraRadera