lördag 4 juni 2016

Bästa disktrasan!


Det har blivit otaliga disktrasor genom åren. En vardagspryl i dagligt bruk. Efter många års experimenterande har jag fått favoriter. 

I köket väljer jag alla gånger en lintrasa. När linet "väcks" i en sextiograderstvätt innan första användningen uppstår en sugförmåga som inget annat material slår. Inte ens bambu.

En lintrasa torkar supersnabbt. Luktar inte. 

En lintrasa blir bara bättre efter varje tvätt. Och när den tjänat färdigt efter många år är det bara att mata komposten.

Linet är lite grovt och klarar intorkade ketchupfläckar i en dans. 

Råmaterialet är billigt och naturligt. Jag har testat många sorter och grovlekar, men fastnat för towgarn nummer 4 på kon. 


Nu har jag dessutom hittat favoritmodellen. Den runda krokade trasan. Lagom stor utan viftande öron, ena sidan lite grövre än den andra, för grovtorkning och annat tufft som uppstår i familjelivet. 

Rundtrasan krokas med virknål. 17 luftmaskor. Ta upp två krokmaskor och kroka tillbaka på vanligt sätt. Nästa varv tas fyra maskor upp, de två från tidigare varvet och två nya. Kroka tillbaka till ytterkanten. Varje varv tas alltså två nya maskor upp tills en sektion är krokad. Då börjar det om från början med två, fyra, sex osv. Trasan byggs upp av tårtbitar och på slutet virkas sista sektionen ihop med den första. Jag brukar ta helt vanliga smygmaskor. Mittenhålet drar jag ihop med starttråden som ändå ska fästas. 

Trasan på bilden har just gjort ett arbetspass och är våt och nästan bedrövlig, men luftigt upphängd torkar den snabbt. Eftersom antalet trasor är stort (någon gör bara fler och fler) så tvättar jag ofta upp dem i maskinen med vardagskläderna. 

Enda som inte är helt perfekt är storleken på handväskan. Jag har ju alltid ett litet projekt med för säkerhets skull, och disktrasor skulle ju vara perfekt, men konen med lingarn tar för mycket plats... 

Men man kan ju inte få allt här i världen. 
Handväskor är dyra nämligen. 

4 kommentarer:

 1. Hej så fina trasor ❤️ var har du köpt garnet? Tack för fint mönster / Carina

  SvaraRadera
 2. Ja det vill också jag veta.
  Tack för fint mönster
  Marianne

  SvaraRadera
 3. Anette Hellström26 april 2023 kl. 07:43

  Vad har du för storlek på nålen och vad heter garnet? Gärna tips på inköpsställe.
  Tack på förhand

  SvaraRadera