lördag 9 augusti 2014

Gult garn och provlapparPå min sommarresa söderut hann jag in på en loppis i Åbo. Jag kunde inte motstå 21 nystan gult garn som var propert packat och till bra pris. Garn utan banderoller är ju alltid en risktagning, men jag bestämde mig för att ge solstrålarna en chans. 

Ögat sade att det kunde vara ullgarn.

Väl hemkommen både stickade och virkade jag provlappar som fick en omgång i tvättmaskinen. Lapparna höll formen och filtade inte. Garnet är uppbyggt med långa gula fibrer runt en vit tråd. 

När jag sedan gjorde brännprov genom att elda en garnsnutt och fick en hård klump som resultat blev jag klokare.


Jag har antagligen köpt akrylgarn som tyvärr inte innehåller ullvärme, men som ändå har stor potential att värma någon i vinter, bara de rätta händerna får tag i de gula trådarna. Ett trevligt garn söker arbete.

Nu står farmors påsar med tillvaratagna vågiga nystan och väntar på liknande analyser.

Sörj inte över regnvädersdagar. Dom behövs. För växterna och för forskningen.

Sedan tidigare är jag garnmorska, kanske jag är garnforskare nu också? 

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag har undrar hur jag kan kolla att något lapplöst garn jag fyndar på loppis är ylle eller acryl. Nu vet jag. Lite pyromani och saken är avgjord. För tillfället avstår jag, så kruttorrt som det är. Bara jag igen installerar mig vid en vattenkran ovanför en diskho i metall, så ska det bli små bränder.

  Nancy

  SvaraRadera
 2. Inte under brandvarnaren bara :). Jag eldade utomhus, men då hade det just regnat och var inte så eldfängt.

  SvaraRadera
 3. Det lyckades i diskhon, vilken envis liten brasa av 5 cm tråd! Tyvärr var det alltså akryl, färgen var så fin. Hoppas de flesta av mina misstankar visar sig vara ull och inte akryl.
  Nancy

  SvaraRadera