fredag 28 oktober 2016

Dekorerade sysselmuffarDet har blivit många sysselmuffar gjorda senaste tiden. Mycket beroende på den kurs som hållits på Stundars. Kurskväll två var det så dags att låta fantasin få stort utrymme. Basmuffarna var tillverkade och bordet fullt av knappar, band, bollar, ringar och garn.


Vissa sysselmuffar hade redan mycket stimulans inbyggd. Utsidan full av krumelurstruttar och insidan mjuk och skön för händerna med två sorters ludet garn. Muffen är tung som en katt. Minst.


Med mormorsrutor och knappar med olika struktur kan goda minnen väckas till liv.Den här sysselmuffen är randad med många olika sorters garn som känns helt olika för fingrarna. Några små parkeringsplatser för händerna finns både på insidan och utsidan.Ett band med rörliga pärlor och en bjällra ger dessutom lite ljud. 


En extra varm bävervän är skön att ha i famnen. Han behöver säkert klias bakom öronen. 


Den allra mjukaste sysselmuffen på vår kurs är en kanin som har en morot fäst inne i magen. 


Och tänka sig! I andra änden av magen finns en lite kaninunge.


Vi hann inte dekorera alla men vi  planerade en del för de odekorerade muffarna. Den här sysselmuffen ska få mormorsrutor med stora knappar fastsydda lite varstans. Möjligheterna är oändliga. Det är bara att släppa lös fantasin. 

En sysselmuff behöver vara varm och hålla formen. Själv gillar jag att den blir tung också. Som att ha katten i famnen. Under tillverkningen händer det att det blir en liten sysselpaus. Med händerna instuckna i muffen sprider sig värmen i kroppen och tankarna får ro en stund. 

Jag vet inte om vi lyckats fullt ut men målet är att alla sysselmuffar ska vara tvättbara och att detaljerna ska vara säkert fästade så att det verkligen sitter kvar. Vi har verkligen försökt. Men vi är ju nybörjare. Dessa sysselmuffar kommer att lämnas in till Folkhälsans gruppboende i Smedsby och jag hoppas att vi om ett tag kan få lite respons av brukarna. 

Det är snabbt och enkelt att kroka muffar även med tjockare garner. Så för den som vill lära sig krokning är det här ett bra sätt att öva. Bara raka stycken som sys ihop. 

Kursen är härmed avslutad och resultatet tio nya sysselmuffar på väg till sysslolösa händer. 

Men det här var ju bara början. 

Fler sysselmuffar åt folket!
4 kommentarer:

 1. Tycker jag känner igen garnet i muffen i mitten, den med bjällrorna, som min misslyckade julfesttopp. Visst gav jag den? Blev den upprispad? Vackert så i så fall! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har runnit mycket garn mellan händerna sedan din julfestblåsa kom till huset så jag minns faktiskt inte. Kanske. Jul och bjällror hör ju ihop så...

   Radera
 2. Kanonfina! Det ska bli kul att höra utvärderingen sedan.
  Men de här var ju inte bara sysselmuffar utan gladmuffar också. Jättehärliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst! Hoppas glädjen sprider sig.

   Radera