fredag 16 mars 2012

Disktrasor i linne, en följetong


Glad och nöjd. En stor kon med lingarn kan få tankarna att spinna i huvudet. Det svävar in en linneperiod i mitt liv och jag anar en framtida djup vänskap. Lite orolig är jag för kärleken till ullen som dominerat under flera år. Inte är jag väl otrogen? Eller är det som när man får andra barnet? Kärleken halveras inte.

Men om jag kastar loss och vågar svepas med i ivern, kreativiteten och drömmarna kanske resan till ålderdomen, eller rättare sagt mognaden, blir alldeles, alldeles underbar.

Det är såna här lite större tankar jag sitter och tänker medan jag virkar 30 luftmaskor som får bli början på nästa jordnära disktrasa. Resten av varven får bli stolpar.


När trasan är fyrkantig virkar jag fasta maskor hela vägen runt, men i hörnöglan får det bli hela fem maskor så går trasan att hänga på tork.


Det lite grova och stela lingarnet hotar ge skavsår, men med tålamod och lugn får jag njuta av stolpar med karaktär. En öppen struktur.


Det har hunnit bli några prototyper. Den svarta i lyxgarnet jag fick av mig själv på födelsedagen tänker jag testa själv, medan de andra två har fått åka till en fembarnsfamilj som redan har linerfarenhet. I utbyte har jag begärt kloka utlåtanden om storlek och struktur.

Kanske det här blir årets julklapp 2012?

5 kommentarer:

 1. Jag hann tänka att vill man ha den sådär gles, men så kom jag på att det kanske är just det man vill så torkar den ännu fortare. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt testfamiljen som avgett sin första lilla rapport är glesheten ok. Just för snabbtorkningen. Garnet sväller ju ganska bra när det blir vått och smulorna får gömma sig i "hålen". Det som uppskattades var den skrubbande effekt denna virkade modell hade jämfört med den släta vävda.
   Så även jag funderade på glesheten, och frågade upp extra om den, men fick godkänt.

   Radera
 2. Älskar dina ord, Maria <3
  Och blir jag mer och mer intresserad av disktrasor ;)

  SvaraRadera
 3. du skriver så härligt i din blogg!
  funderar själv på att börja virka disktrasor - så miljövänligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen sakittys! Och tack för härliga ord! Jag kan varmt rekommendera egna trasor. Och hittills är lin bäst. Jag har provat bomull och bambu också.

   Radera