söndag 5 maj 2013

Randigt ok på femtimmarskoftan


Det har blivit några femtimmarskoftor och treochenhalvtimmesvästar. Kusinerna med olika långa ärmar.
 • Ett tacksamt mönster som är lätt att lära sig utantill, för det finns rytm och matematik i det. Sånt gillas. 
 • Ett tacksamt mönster för det är så enkelt att lura in restgarnssnuttar. Små söta nystan garn som färgsorteras i glasburkar för att fröjda ögat. Där i burken blir de vänner och får tillsammans stickas in i ett äventyr på väg till en liten. 
För den som redan stickat femtimmarskoftan och förstått rytmen berättar jag att jag lägger in färgen på ökningsvarvet och det varv som stickas med aviga maskor. Grundfärgen få bilda "riller/rillor" (som det så fint heter på norska; eller var det danska?) och restgarnet får ge färg mellan dem. 

För den som ännu inte provat sticka en femtimmarskofta eller en treochenhalvtimmesväst utfärdas härmed en varning: Det är farligt att börja. Man kan bli fast. Beroende. Om jag väljer att använda samma restgarn för ränderna får tråden löpa med mellan förgbytena. Men om jag väljer att byta färg mellan varje "rill" blir det fästfest på slutet. Roligt det med.


Det var ett tag sedan jag stickade den här västen men den passar väl bra att avsluta med.

Med en hälsning från Finland till det svenska hockeylaget:

LYCKA TILL! 

Det kan ni behöva!

Ja, jag retas på gränsen till ohövlighet, men det får alla svenska läsare tåla. Kram på er!

För de ännu oinsatta: Hockey-VM avnjuts i mången TV-soffa dessa veckor och det blir många maskor stickade mellan målen. Fast guldmedaljerna är inte lika viktiga som landskampen mellan Sverige och Finland. Vem blir bäst?

7 kommentarer:

 1. Ha ha ha som sagt var. Det viktigaste är hur det går i landskampen Swe-Fin. Konstigt att det är så.

  Jag har min påbörjade kofta liggande. Jag repade upp den första som blev så hålig. Började på en ny men har inte kommit halvvägs ännu.
  Det är mycket "utefix" nu när våren kommer och mannen inte orkar så jag gör bara små små saker handarbetsmässigt nu. Men snart är allt klart och då kan man sitta ute och sticka och fröjdas över att alla buskar är klippta eller uppgrävda. Dörrar och staket ska oljas, fönster ska tvättas, utegolv ska tvättas och oljas. Egentligen är det en förfärlig massa jobb med våren. Men jag har väl varit bortskämd med att mannen alltid fixat sådant så då har jag inte tänkt på det.
  Hmmm.......undrar hur det här passade in under bilden på västen och hockeysnacket.
  Tack för lycka till:et, det lär vi sannerligen behöva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, utelivet tar verkligen sitt. Hos oss ligger tjälen kvar på sina ställen och de allra första gröna stråna har börjat visa sig. Kallt som i mars.
   Men vad vi ska börja utomhusarbeta i år vet jag inte. Så mycket som nödvändigtvis borde göras. En sak i taget. Och lite stickat mellan varven så får vi nog sommaren att gå.

   Hålen i koftan hade jag också i början, med när jag förstod att vrida omslagen löste det sig.

   Nu mat och TV. Skön söndagkväll.

   Radera
 2. Vad fina de är, tröjorna! Och tack för varningen, ska lära mig mönstret när odlingssäsongen är över. Just nu räcker det riktigt bra med att din härliga enochenhalvtimmes mössa är beroendeframkallande. Så någon mössa lär det bli mellan petandet i blom- och örtbänkarna.

  Nancy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mössor är ju helt rätt i tiden :)

   Radera
 3. Jag randar mina 5-timmars på samma sätt.Då är randningen lätt att komma ihåg.
  Jag ääääälskar♥♥♥ det där mönstret.

  Ett litet paket med mössor startar sin resa hem till dej.

  Har bott i Sverige ssen 1955 men hjärtat klappar för ´älskade Finland.
  Blir alltid varm och lätt on hjärtat när jag stickar blå/vitt ♥
  Kram...ha sen skön vecka.
  Soili

  SvaraRadera
 4. Jag försöker mig på den söta lilla femtimmarskoftan men kör fast på varv 26 där man delar upp med markörer. Framstycke o ärm är OK i antal maskor MEN ,för rygg står det 37 maskor - hur jag än gör så får jag bara ihop till 35 maskor. Alltså blir det två maskor kvar vid framkanten. Vilket fel gör jag????
  Hälsningar Sonja i Norr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sonja i Norr! Nu var det ett tag sedan du frågade och jag har varit på "semester" i verkliga livet ett tag. Men om du ännu kämpar med femtimmarskoftan är du inte ensam. http://kyrkkaffe.libris.se/?p=734 På den här länken finns fler tips på hur man kan tänka när man läser just varv 26. Lycka till!

   Radera